Page 51 - Sielunpeili 6/2021
P. 51
Terveelliset, Kichuri garam masala
jouluiset
mausteet -mausteilla ja kasviksilla
Ainekset 3 hengelle
3 dl mung dalia (kuorittuja ja
halkaistuja mungpapuja)
Inkivääri 1,5dl basmatiriisiä
4 rkl gheetä
" Yksi oleellisimmista 50 g juuriselleriä
mausteista intialaisessa 75 g bataattia
ruoanlaitossa. Loputon määrä 50 g porkkanaa
terveysvaikutuksia, kuten 90 g kurpitsaa
poistaa kehosta myrkkyjä, 30 g herneitä
alentaa kolesterolia ja voimistaa 50 g inkivääriä
ruoansulatusta. 0,5 tl mustapippuria
1,5 tl jeeran siemeniä
Kaneli 2 kpl neilikoita (kokonaisia)
3 kpl kardemumman kotia
" Lämmittävä mauste. 2 kpl 3 cm:n palaa kanelitangosta
Erinomainen voimistamaan 2 kpl laakerinlehtiä
ja tasapainottamaan kehon 0,5 tl hajupihkaa
verenkiertoa. Tehostaa sydä- 0,5 tl kurkumajauhetta
men toimintaa ja lämmittää 1 l vettä
munuaisia. 1 tl sokeria
2 tl suolaa
Kardemumma 1 tl sitruunamehua
15 g cashewpähkinöitä
" Tehostaa ruoansulatusta 10 g rusinoita Samuli Hirvi kokosi keittokirjaan vuosien
turvallisesti. Vaikuttaa pernan 30 g kookospähkinää varrella oppimansa Hare Krishna
toimintaan, poistaa limaa 30 g voita -temppeleissä tarjottavasta ruoasta.
vatsasta ja keuhkoista. Virkis- Ruoka koostuu pääosin suomalaisille
tää mieltä ja sydäntä. Tekee 1. Kuori kasvikset ja leikkaa ne sitten tutuista raaka-aineista. Ruoan tarkoitus
iloiseksi. Vahvistaa rauhallisia kuutioiksi. Ota herneet pois paloistaan. on ennaltaehkäistä sairauksia.
ominaisuuksia ja avaa kehon 2. Kuori inkivääri. Leikka 20 g inkivääriä
energiakanavia. pieniksi tikuiksi. Leikkaa loppu inkivääri
pieniksi paloiksi. Sekoita palat ja 1 dl vettä
Neilikka tanhaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. 8. Paahda kasviksia noin 3 minuuttia.
Jauha 1/3 jeeran siemenistä ja mustapippuri Siirrä ne sivuun vokkipannusta.
" Vahva aromaattinen jauheeksi. Sekoita ne, sokeri ja kurkumajauhe 9. Laita seuraavaksi vokkipannuun loppu
mauste. Stimuloi keuhkoja ja inkivääritahnaan. ghee. Lisää inkivääritikut ja paahda, kunnes
vatsan toimintaa. Desinfioi 3. Halkaise cashewpähkinät puoliksi pi- ne ovat tumman kultaisia. Lisää sitten loput
imusuonia. tuussuunnassa. jeeran siemenet, neilikat, kardemumman ko-
4. Avaa kookospähkinä ja leikkaa siitä dat sekä kanelitangon palat ja paahda 5-10
Muskottipähkinä paloja. Vedä kuorimaveitsellä paloista 4 cm:n sekuntia. Lisää vokkipannuun hajupihka ja
suikaleita. laakerinlehdet ja paahda pari sekuntia.
" Paras mauste tehostamaan 5. Purista sitruunasta mehu. 10. Lisää riisi ja paahda, kunnes jyvät
aineiden imeytymistä suo- 6. Kuumenna vokkipannu ja paahda en- muuttuvat aivan valkoisiksi ja pitävät pientä
listossa. Auttaa myös kehon simmäisenä mung dal. Paahtaminen tehdään poksahtelevaa ääntä.
kaasuihin liittyvissä ongelmissa kuivalla pannulla, hella ei saa olla liian 11. Lisää vesi ja suola. Kun vesi alkaa
ja tasapainottaa hermoston kuuma ja papuja pitää sekoittaa paahtamisen kiehua, lisää vokkipannuun mung dal ja
toimintaa. aikana koko ajan, sillä muuten pavut pala- sekoita hyvin. Laske lämpöä, sulje kansi ja
vat helposti. Paahda 2-3 minuuttia, kunnes keitä 15 minuuttia.
Mustapippuri papujen väri hieman tummuu ja niistä tulee 12. Ota kansi pois ja lisää kasvikset, inki-
hyvä tuoksu. Siirrä mung dal vokkipannusta vääritahna, kookossuikaleet, cashewpähkinät
" Tehokkain ruoansulatusta lävikköön ja huuhtele huolellisesti kuumalla ja rusinat. Sekoita hyvin, laita kansi takaisin
stimuloiva mauste. Sulamaton vedellä. kiinni ja keitä 8 minuuttia.
ruoka kerääntyy kehossa myr- 7. Lisää 2 rkl gheetä vokkipannuun ja 13. Lisää herneet ja keitä vielä pari mi-
kyksi, joka aiheuttaa sairauksia. paahda kookossuikaleita siinä, kunnes ne nuuttia.
Mustapippuri polttaa tuota saavat vähän vaalean ruskeaa väriä, ja siirrä 14. Ota pois vokkipannu pois hellalta
myrkkyä pois ja puhdistaa ne sitten sivuun. Paahda cashewpähkinöitä, ja lisää voi ja sitruunamehu. Sekoita vielä
ruoansulatuskanavaa. kunnes ne muuttuvat vähän ruskeiksi. Siirrä varovasti.
nekin sivuun. Resepti: Samuli Hirvi
51