Page 51 - Sielunpeili 6/2021
P. 51

Terveelliset,                        Kichuri garam masala

          jouluiset
          mausteet                           -mausteilla ja kasviksilla



                                            Ainekset 3 hengelle
                                               3 dl mung dalia (kuorittuja ja
                                               halkaistuja mungpapuja)
               Inkivääri                       1,5dl basmatiriisiä
                                               4 rkl gheetä
             "  Yksi oleellisimmista           50 g juuriselleriä
             mausteista intialaisessa          75 g bataattia
             ruoanlaitossa. Loputon määrä      50 g porkkanaa
             terveysvaikutuksia, kuten         90 g kurpitsaa
             poistaa kehosta myrkkyjä,         30 g herneitä
             alentaa kolesterolia ja voimistaa   50 g inkivääriä
             ruoansulatusta.                   0,5 tl mustapippuria
                                               1,5 tl jeeran siemeniä
               Kaneli                          2 kpl neilikoita (kokonaisia)
                                               3 kpl kardemumman kotia
             "  Lämmittävä mauste.             2 kpl 3 cm:n palaa kanelitangosta
             Erinomainen voimistamaan          2 kpl laakerinlehtiä
             ja tasapainottamaan kehon         0,5 tl hajupihkaa
             verenkiertoa. Tehostaa sydä-      0,5 tl kurkumajauhetta
             men toimintaa ja lämmittää        1 l vettä
             munuaisia.                        1 tl sokeria
                                               2 tl suolaa
               Kardemumma                      1 tl sitruunamehua
                                               15 g cashewpähkinöitä
             "  Tehostaa ruoansulatusta        10 g rusinoita                    Samuli Hirvi kokosi keittokirjaan vuosien
             turvallisesti. Vaikuttaa pernan   30 g kookospähkinää               varrella oppimansa Hare Krishna
             toimintaan, poistaa limaa         30 g voita                        -temppeleissä tarjottavasta ruoasta.
             vatsasta ja keuhkoista. Virkis-                                     Ruoka koostuu pääosin suomalaisille
             tää mieltä ja sydäntä. Tekee     1. Kuori kasvikset ja leikkaa ne sitten   tutuista raaka-aineista. Ruoan tarkoitus
             iloiseksi. Vahvistaa rauhallisia   kuutioiksi. Ota herneet pois paloistaan.  on ennaltaehkäistä sairauksia.
             ominaisuuksia ja avaa kehon      2. Kuori inkivääri. Leikka 20 g inkivääriä
             energiakanavia.                pieniksi tikuiksi. Leikkaa loppu inkivääri
                                            pieniksi paloiksi. Sekoita palat ja 1 dl vettä
               Neilikka                     tanhaksi esimerkiksi sauvasekoittimella.   8. Paahda kasviksia noin 3 minuuttia.
                                            Jauha 1/3 jeeran siemenistä ja mustapippuri   Siirrä ne sivuun vokkipannusta.
             "  Vahva aromaattinen          jauheeksi. Sekoita ne, sokeri ja kurkumajauhe   9. Laita seuraavaksi vokkipannuun loppu
             mauste. Stimuloi keuhkoja ja   inkivääritahnaan.                    ghee. Lisää inkivääritikut ja paahda, kunnes
             vatsan toimintaa. Desinfioi      3. Halkaise cashewpähkinät puoliksi pi-  ne ovat tumman kultaisia. Lisää sitten loput
             imusuonia.                     tuussuunnassa.                       jeeran siemenet, neilikat, kardemumman ko-
                                              4. Avaa kookospähkinä ja leikkaa siitä   dat sekä kanelitangon palat ja paahda 5-10
               Muskottipähkinä              paloja. Vedä kuorimaveitsellä paloista 4 cm:n   sekuntia. Lisää vokkipannuun hajupihka ja
                                            suikaleita.                          laakerinlehdet ja paahda pari sekuntia.
             "  Paras mauste tehostamaan      5. Purista sitruunasta mehu.         10.  Lisää riisi ja paahda, kunnes jyvät
             aineiden imeytymistä suo-        6. Kuumenna vokkipannu ja paahda en-  muuttuvat aivan valkoisiksi ja pitävät pientä
             listossa. Auttaa myös kehon    simmäisenä mung dal. Paahtaminen tehdään   poksahtelevaa ääntä.
             kaasuihin liittyvissä ongelmissa   kuivalla pannulla, hella ei saa olla liian   11.  Lisää vesi ja suola. Kun vesi alkaa
             ja tasapainottaa hermoston     kuuma ja papuja pitää sekoittaa paahtamisen   kiehua, lisää vokkipannuun mung dal ja
             toimintaa.                     aikana koko ajan, sillä muuten pavut pala-  sekoita hyvin. Laske lämpöä, sulje kansi ja
                                            vat helposti. Paahda 2-3 minuuttia, kunnes   keitä 15 minuuttia.
               Mustapippuri                 papujen väri hieman tummuu ja niistä tulee   12.  Ota kansi pois ja lisää kasvikset, inki-
                                            hyvä tuoksu. Siirrä mung dal vokkipannusta   vääritahna, kookossuikaleet, cashewpähkinät
             "  Tehokkain ruoansulatusta    lävikköön ja huuhtele huolellisesti kuumalla   ja rusinat. Sekoita hyvin, laita kansi takaisin
             stimuloiva mauste. Sulamaton   vedellä.                             kiinni ja keitä 8 minuuttia.
             ruoka kerääntyy kehossa myr-     7. Lisää 2 rkl gheetä vokkipannuun ja   13.  Lisää herneet ja keitä vielä pari mi-
             kyksi, joka aiheuttaa sairauksia.   paahda kookossuikaleita siinä, kunnes ne   nuuttia.
             Mustapippuri polttaa tuota     saavat vähän vaalean ruskeaa väriä, ja siirrä   14.  Ota pois vokkipannu pois hellalta
             myrkkyä pois ja puhdistaa      ne sitten sivuun. Paahda cashewpähkinöitä,   ja lisää voi ja sitruunamehu. Sekoita vielä
             ruoansulatuskanavaa.           kunnes ne  muuttuvat vähän ruskeiksi. Siirrä   varovasti.
                                            nekin sivuun.                                           Resepti: Samuli Hirvi

                                                            51
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56