Page 50 - Sielunpeili 6/2021
P. 50

–  Ayurvedan
          mukaan juurekset
          ovat hyviä talvella.




             Monissa temppeleissä pyritään entistä
          enemmän omavaraisuuteen. Helsingin temp-
          pelissäkin on oma kasvimaa.
             Mausteet ja tarjoilu tärkeitä

          Intialaisessa ruoassa mausteilla on tärkeä
          asema. Paitsi, että ne tuovat makua, niillä
          ajatellaan olevan terveydellisiä vaikutuksia.
             –  Mausteet auttavat elimistöä sulattamaan
          ruoan. Esimerkiksi mustapippuri, kurkuma ja
          inkivääri ovat siinä olennaisia, Hirvi kertoo.
             Lisäksi on tärkeää, että ruoka maistuu
          hyvältä ja on sellaista, mistä itse pitää.
             –  Ajattelemme, että kun ruoasta pitää,
          silloin myös elimistö pystyy paremmin hyö-
          dyntämään ravinnon. Tietoisuus ja asenne
          vaikuttavat siihen, miten keho pystyy käyttä-
          mään ravinteet. Vaikka ateria olisi terveelli-
          nen, mutta sen syö vihaisena tai surullisena,
          keho ei saa hyödynnettyä sitä niin hyvin.
          Positiivinen asenne lisää positiivista.
             Hirvi painottaa, että yksi ruoan tehtävä
          on lisätä onnellisuutta. Monet pitävät Hare
          Krishna -liikkeen elämäntapoja askeettisina,
          sillä siinä ei haluta uppoutua aineelliseen
          maailmaan, vaan pidetään yksinkertaisuu-
          desta. Ruoan suhteen asennoituminen on kui-
          tenkin monipuolista ja ravinnosta nautitaan.
             Myös ruoan tarjoilu on tärkeää.
             –  Yksi tai useampi tarjoilee muille ja
          muut ovat vastaanottajina. Siinä syntyy ki-
          vaa vuorovaikutusta, Hirvi kuvailee.
             Temppeliruoat kirjaksi

          Samuli Hirvi ryhtyi kasvissyöjäksi 2000-lu-
          vun alussa, jolloin tietoa kasvisravinnosta oli
          Suomessa rajatummin saatavilla.
             –  Oli vaikea oppia laittamaan hyvää
          ruokaa, mutta temppelissä sain syvennettyä
          tietoa, hän kertoo.
             Vuosien varrella oppimansa hän päätyi
          kokoamaan Hare Krishna -keittokirjaksi
          (BasamBooks, 2020), joka on laaja paketti
          intialaisesta kasvisruoasta kiinnostuneille.
             –  Toivon, että se löytää erityisesti ihmiset,
          joilla on jo pohjaymmärrystä aiheesta, sillä
          se on aika tuhti kirja.
             Kirjassa esitellään temppeleissä tarjotta-
          van ruoan ja tarjoilun periaatteita ja raaka-
          aineita. Lisäksi siinä on laaja valikoima
          reseptejä pääruoista jälkiruokiin. !

                                                               50
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55