Page 49 - Sielunpeili 6/2021
P. 49
are Krishna -temppeleissä – Alkoholi ja huumeet ovat
ruoka pyhitetään alttaril-
la, eikä sitä saa valmistaa kiellettyjä, mutta muita
kuka tahansa. tiukkoja rajoituksia ei ole.
– Ruoka on tärkeässä
asemassa, joten pitää
saavuttaa tietty kelvolli-
suus, jotta sitä saa valmis- Hare Krisha -liikkeessä ruoka saa olla
H taa temppelissä. Kuka nautinto; koska se pyhitetään, sen ajatellaan
tahansa voi silti saada tarvittavan koulutuk- tekevän hyvää. Usein, erityisesti viikonlop-
sen, kertoo Helsingin Govindam-ravintolan puisin, nautitaan myös jälkiruoista.
entinen pääkokki Samuli Hirvi. – Alkoholi ja huumeet ovat kiellettyjä,
Hän itse ei ole suorittanut erillistä kokin mutta muita tiukkoja rajoituksia ei ole, Hirvi
koulutusta, vaan on saanut oppinsa asuessaan toteaa.
yhdeksän vuotta temppelissä munkkiopis-
kelijana. Sairauksien ennaltaehkäisyä
– Temppelissä valmistetaan kaikenlaista
kasvisruokaa, mutta eniten intialaista. Suo- Temppeleissä ruokaa arvostetaan niin, ettei
messa ei olekaan ollut valmista kasvisruo- sitä haluta heittää roskiin. Niinpä sitä val-
kakulttuuria, sillä perinneruokamme ovat mistetaan vain sen verran kuin tarvitaan ja
pääosin liharuokia, ja liha pitää silloin kor- kaikki syödään.
vata jollain. Intiassa sen sijaan on ollut jo – Intiassa on totuttu tietynlaiseen niuk-
sukupolvien ajan vahva kasvisruokakulttuuri, kuuteen, joten ruoka on erilaisessa arvossa.
Hirvi kertoo. Ruoka ei ole vain polttoainetta, jota tanka-
Matkustaessaan Intiassa hän oppikin pal- taan näläntunteen vuoksi, kuten ehkä joil-
jon ruoanlaitosta. lekin länsimaissa. Sen sijaan kunnioitetaan
– Kävin usein vierailemassa peruskou- sitä, että maa tuottaa meille ruoan, Hirvi
luikäisten lasten koulussa ja osallistuin ruo- pohtii.
anlaittoon. Lapset laittoivat 80 prosenttia Temppeleissä ruokaan suhtaudutaan pit-
kaikesta tarjotusta ruoasta itse. kälti kuten ayurvedassa, perinteisessä in-
tialaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä.
Monipuolista kasvisruokaa Ruoan ajatellaan voivan ennaltaehkäistä sai-
rauksia, kun se on terveellistä ja puhdasta
Hare Krisha -temppeleissä ruoka koostuu sekä omalle kehotyypille sopivaa.
pääosin suomalaisillekin tutuista aineksista. – Kun temppeleissä valmistetaan ruokaa
Helsingin temppelissä suositaan perusraaka- isolle joukolle, ei kauheasti voida eritellä eri
aineita, joita saa tavallisesta ruokakaupasta. kehotyyppejä. Jos on itse perehtynyt asiaan,
– Suosimme sesongin mukaisia aineksia. voi ruokaa ottaessaan kuitenkin huomioida
Esimerkiksi talvella kuluu paljon juureksia. oman kehotyyppinsä ja valita ruokaa sen
Ateriat koostuvat yleensä viljasta tai riisistä, mukaisesti, Hirvi toteaa.
kasviksista, maitotuotteista ja palkokasveista, Joitain ayurvedan periaatteita Suomessa-
Hirvi kuvaa. kin silti pystytään huomioimaan.
Maitoa ei yleensä käytetä sellaisenaan, – Ayurvedan mukaan juurekset ovat hy-
vaan siitä valmistetaan esimerkiksi tuore- viä talvella, niitä käytetäänkin paljon.
juustoa ja jogurttia. – Viilentäviä tai lämmittäviä ruoka-
– Paneer-juustoja sisältävät ruoat ovatkin aineita vaihdellaan vuodenajan mukaan.
vuodesta toiseen yksiä suosikeista. Paljon Mitä kylmempi ilma on, sitä raskaammin
menee myös esimerkiksi perunaa, kukkakaa- syödään. Mehupaastoa tai salaattikuuria ei
lia, parsakaalia ja kesäkurpitsaa. Lanttua ja kannatakaan pitää talvella, vaan niiden aika
punajuurta käytetään harvemmin. Sipuli ja on kesällä. Talvella syödään ennemminkin
sienet eivät kuulu ruokiin ollenkaan, Hirvi vaikka hieman yli tarpeen ja kesällä kevyesti,
kertoo. Hirvi kuvaa. ! !
49