Page 49 - Sielunpeili 6/2021
P. 49

are Krishna -temppeleissä   –  Alkoholi ja huumeet ovat
                                                           ruoka pyhitetään alttaril-
                                                           la, eikä sitä saa valmistaa  kiellettyjä, mutta muita
                                                           kuka tahansa.         tiukkoja rajoituksia ei ole.
                                                           –  Ruoka on tärkeässä
                                                           asemassa,  joten  pitää
                                                           saavuttaa tietty kelvolli-
                                                           suus, jotta sitä saa valmis-  Hare Krisha -liikkeessä ruoka saa olla
                                           H taa temppelissä. Kuka               nautinto; koska se pyhitetään, sen ajatellaan
                                            tahansa voi silti saada tarvittavan koulutuk-  tekevän hyvää. Usein, erityisesti viikonlop-
                                            sen, kertoo Helsingin Govindam-ravintolan   puisin, nautitaan myös jälkiruoista.
                                            entinen pääkokki Samuli Hirvi.         –  Alkoholi ja huumeet ovat kiellettyjä,
                                              Hän itse ei ole suorittanut erillistä kokin   mutta muita tiukkoja rajoituksia ei ole, Hirvi
                                            koulutusta, vaan on saanut oppinsa asuessaan   toteaa.
                                            yhdeksän vuotta temppelissä munkkiopis-
                                            kelijana.                              Sairauksien ennaltaehkäisyä
                                              –  Temppelissä valmistetaan kaikenlaista
                                            kasvisruokaa, mutta eniten intialaista. Suo-  Temppeleissä ruokaa arvostetaan niin, ettei
                                            messa ei olekaan ollut valmista kasvisruo-  sitä haluta heittää roskiin. Niinpä sitä val-
                                            kakulttuuria, sillä perinneruokamme ovat   mistetaan vain sen verran kuin tarvitaan ja
                                            pääosin liharuokia, ja liha pitää silloin kor-  kaikki syödään.
                                            vata jollain. Intiassa sen sijaan on ollut jo   –  Intiassa on totuttu tietynlaiseen niuk-
                                            sukupolvien ajan vahva kasvisruokakulttuuri,   kuuteen, joten ruoka on erilaisessa arvossa.
                                            Hirvi kertoo.                        Ruoka ei ole vain polttoainetta, jota tanka-
                                              Matkustaessaan Intiassa hän oppikin pal-  taan näläntunteen vuoksi, kuten ehkä joil-
                                            jon ruoanlaitosta.                   lekin länsimaissa. Sen sijaan kunnioitetaan
                                              –  Kävin usein vierailemassa peruskou-  sitä, että maa tuottaa meille ruoan, Hirvi
                                            luikäisten lasten koulussa ja osallistuin ruo-  pohtii.
                                            anlaittoon. Lapset laittoivat 80 prosenttia   Temppeleissä ruokaan suhtaudutaan pit-
                                            kaikesta tarjotusta ruoasta itse.    kälti kuten ayurvedassa, perinteisessä in-
                                                                                 tialaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä.
                                              Monipuolista kasvisruokaa          Ruoan ajatellaan voivan ennaltaehkäistä sai-
                                                                                 rauksia, kun se on terveellistä ja puhdasta
                                            Hare Krisha -temppeleissä ruoka koostuu   sekä omalle kehotyypille sopivaa.
                                            pääosin suomalaisillekin tutuista aineksista.   –  Kun temppeleissä valmistetaan ruokaa
                                            Helsingin temppelissä suositaan perusraaka-  isolle joukolle, ei kauheasti voida eritellä eri
                                            aineita, joita saa tavallisesta ruokakaupasta.   kehotyyppejä. Jos on itse perehtynyt asiaan,
                                              –  Suosimme sesongin mukaisia aineksia.   voi ruokaa ottaessaan kuitenkin huomioida
                                            Esimerkiksi talvella kuluu paljon juureksia.   oman kehotyyppinsä ja valita ruokaa sen
                                            Ateriat koostuvat yleensä viljasta tai riisistä,   mukaisesti, Hirvi toteaa.
                                            kasviksista, maitotuotteista ja palkokasveista,   Joitain ayurvedan periaatteita Suomessa-
                                            Hirvi kuvaa.                         kin silti pystytään huomioimaan.
                                              Maitoa ei yleensä käytetä sellaisenaan,   –  Ayurvedan mukaan juurekset ovat hy-
                                            vaan siitä valmistetaan esimerkiksi tuore-  viä talvella, niitä käytetäänkin paljon.
                                            juustoa ja jogurttia.                  –  Viilentäviä  tai  lämmittäviä  ruoka-
                                              –  Paneer-juustoja sisältävät ruoat ovatkin   aineita vaihdellaan vuodenajan mukaan.
                                            vuodesta toiseen yksiä suosikeista. Paljon   Mitä kylmempi ilma on, sitä raskaammin
                                            menee myös esimerkiksi perunaa, kukkakaa-  syödään. Mehupaastoa tai salaattikuuria ei
                                            lia, parsakaalia ja kesäkurpitsaa. Lanttua ja   kannatakaan pitää talvella, vaan niiden aika
                                            punajuurta käytetään harvemmin. Sipuli ja   on kesällä. Talvella syödään ennemminkin
                                            sienet eivät kuulu ruokiin ollenkaan, Hirvi   vaikka hieman yli tarpeen ja kesällä kevyesti,
                                            kertoo.                              Hirvi kuvaa.                           ! !

                                                            49
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54