Kirjailija, spoken word -sanataidetta suoltava Sanna Vaara, 48, kuvaa itseään ikuiseksi opiskelijaksi ja jokapaikanhöyläksi.
– Olen vapaa sielu ja monessa mukana. Tykkään tehdä töitä ihmisten parissa, mutta vastapainoksi kaipaan yksin olemista, Vaara kuvaa.
Hän kertoo olevansa tietoisuuden tutkija, joka rakastaa kirjoittamista ja hengen asioita.
– Elämäni ei ole aina ollut helppoa. Jo lapsuudessa minussa on herännyt myötätunto muita ihmisiä kohtaan. Elämä on aikamoinen paikka meille kaikille. Tänne tullaan oppimaan ennen kaikkea itsestään. Usein oppiminen tuntuu tapahtuvan kivun kautta, Vaara pohtii.
Neljä kirjaa kirjoittanut Vaara on työskennellyt kustannusalalla ja kertoo, ettei nuorempana haaveillut kirjoittamisesta.
– Olen ammentanut omasta etsijän tiestäni kirjoihin, hän kertoo.
Vuonna 2016 ilmestynyt ensimmäinen kirja Maa kutsuu! kertoo Vaaran sanoin luonnottoman luontoihmisen vaelluksesta Vipassana-meditaatioretriitillä.
– Se on humoristinen tarina siitä, kun lähdin viikoksi vaellusretriitille Lappiin, Vaara nauraa.
Siskon menetys kosketti
Kirja Modernien munkkien matkassa syntyi kuvaukseksi elämästä Espanjan retriittikeskuksessa.
Kolmas kirja, elokuussa 2021 ilmestynyt Siskonpeti on Vaaran oma suosikki. Se kertoo hänen sisarensa sairastumisesta ja kuolemasta.
– Siskonpeti oli rankka kirja kirjoittaa. Itkin aina, kun kirjoitin, mutta lopulta alkoi tulla myös naurua. Prosessi oli hoitava. Keväällä kävin lukemassa kirjan äänikirjaksi ja itkin taas äänityskopissa, Vaara kertoo.
Viimeinen kirja, keväällä 2022 ilmestynyt Mökkihulluutta ja mielenrauhaa syntyi, kun Vaara halusi tehdä vaihteeksi jotain kevyempää.
– Aiemmissa kirjoissa oli kuolemaa, lapsen hätää, väkivaltaa ja elämää alkoholistiperheessä, vaikkakin proosan keinoin. Tosin vaikeiden asioiden keskelläkin minulla pukkaa huumori läpi, mikä on yllättänyt itsenikin, Vaara pohtii.
Sanna Vaara oli aikuisiällään haaveillut mökistä, jota lapsena ei ollut.
– Halusin tarjota omille lapsille luontosuhdetta. Mökin hankintaa harkittiin pitkään ja kokeiltiin ensin vuokramökkeilyä, jotta todella tuli testattua, olisiko meistä siihen, Vaara nauraa.
Kirjaidea syntyi kiitollisuudesta ja unelmasta veden äärellä.
– Siitä tuli erilainen fiilistelykirja, kuvaus mökkisuhteestani ja siitä tunnemyräkästäkin, mihin mökin hankinta minut laittoi. Olen myös upottanut teokseen monenlaista faktatietoa suomalaisesta mökkikulttuurista, esimerkiksi siitä, minkälainen on keskimääräinen mökkeilijä ja mökki, Vaara kertoo.
Alle tunnin ajomatkan päässä kotoa sijaitseva mökki on hänelle itselleen sekä mielenrauhan paikka että työleiri.
– Hankimme ryteikköisellä pihalla olevan pienen hirsimökin, Vaara kuvaa.
Metsätontilla kuulee paitsi hiljaisuuden, myös linnut ja puiden havinan.
– Fiilistelen laiturilla tunnelmaa, mutta vähän ajan päästä alkaa kutkuttaa taas ryhtyä hommiin, joita mökillämme tuntuu riittävän, Vaara hymyilee.
Mökillä puuhastelu on silti ollut enemmän miehen juttu. Sanna Vaara nauttii pysähtymisestä ja tarkkailusta. Hän lukee usein kirjoja ja rentoutuu. Silti hän myöntää, että talvisin pysähtyminen on helpompaa kuin kesäisin.
– On ihanaa, kun saa kokea mökillä kaikki vuodenajat, hän tunnelmoi.
Lue lisää Sielunpeilin numerosta 4/2022!